Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Свети Варсануфије и Јован


Господ нас је научио како да стекнемо савршено смиреноумље, говорећи: Научите се од мене јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим (Мт.11,29). Ако и ти хоћеш да стекнеш савршено спокојство, разуми шта је Господ претрпео, па и ти претрпи и одбаци своју вољу у свему. Сам Спаситељ је рекао: Сишао сам са неба не да творим вољу своју, него вољу Оца који ме посла (Јн.6,38). Савршено смиреноумље састоји се у томе да се подносе увреде и срамоте и остало што је претрпео Учитељ наш Исус...Знак за то да се човек коснуо савршене молитве јесте одсуство смућења, макар га и сав свет вређао.

Свети Варсануфије и Јован


Припреми се да благодариш за све, слушајући реч светог апостола: На свему захваљујте (1.Сол.5,18).Макар био у невољи или у тегоби, у тескоби или болести,у телесном труду, за све што ти се дешава- захваљуј Богу. Надам се да ћеш и ти доћи у Његов починак(Јев.4,3), јер нам кроз многе невоље ваља доћи у Царство Божије (Дап.14,22). И тако, не сумњај у души својој и нека не слаби ни због чега срце твоје, него се сећај апостолске речи: Ако се наш спољашњи човек и распада, ипак се унутрашњи обнавља из дана у дан (2.Кор.4,16). Ако не претрпиш страдање, не можеш узићи на крст.

Свети Варсануфије и Јован


Чувај се да те не покраду лукаве змије и да те не отрују својим отровом: он је смртоносан. Нико никада неће извршити добро дело посредством зла, зато што је сам побеђен злом. Напротив, добрим се исправља зло (уп. Рим.12,21). Ти стојиш на позорници: и због тога си и дужан да се бориш са зверовима, слично апостолу(1.Кор.15,32) који се, победивши звери, хвалио. Ти си бачен у морску буру. Због тога си и дужан да претрпиш многе опасности и да се подвизаваш против високих таласа. Победивши, уз Божију помоћ, ти ћеш доћи до тихог пристаништа у Христу Исусу,Господу нашем. Њему слава у векове. Амин.

Свети Варсануфије и Јован
 


Тебе узнемиравају помисли, побуђујући те да друге смућујеш и да се сам смућујеш преко других...Знај, брате мој, да ако неко жалости другог или делом или речју, касније сам бива ожалошћен стоструко више...Буди дуготрпељив у свему и чувај се да у било шта уплићеш своју вољу... Постарај се да (пре тога) пажљиво испиташ своје помисли како оне не би заразиле твоје срце смртоносним отровом и како те не би превариле да комарца сматраш камилом а каменчић каменом, иначе ћеш личити на човека који, имајући у свом оку брвно, гледа на туђи трун.

Свети Варсануфије и Јован


  Ти себе називаш грешним, а на делу показујеш да не познајеш самог себе. Ко себе сматра грешником и виновником многих зала, никоме не противречи, ни са ким се не свађа, ни на кога се не гневи, него све сматра бољим и разборитијим од себе. Ако си грешан, зашто онда укореваш ближњег и окривљујеш га као да преко њега долази жалост на тебе? Испитај себе и наћи ћеш да у ствари не сматраш себе таквим... Погледај брате, како се нама ругају: говоримо само устима, а дела показују друго. Због чега ми, када противречимо помислима, немамо снаге да их одбијамо? Због тога што се пре тога одајемо осуђивању ближњег, што слаби нашу духовну силу. Ми окривљујемо свог брата, а сами смо кривци. Положи на Бога сваку помисао, говорећи: "Бог зна шта је корисно", и умирићеш се, те ћеш постепено стећи силу да трпиш.

Свети Варсануфије и Јован


 Ти знаш да човек неће видети славу уколико не трпи увреде и да неће осетити сладост ако се не очисти од жучи. Ти се налазиш у различитим околностима да би на ватри био испитан, јер злато се не испитује другачије осим огњем. Због тога ништа себи не налажи, будући да би се на тај начин подвргао борби и бризи, него са страхом Божијим испитуј шта одговара времену и ништа не чини кроз свадљивост... Колико је могуће удаљавај се од гнева... Не суди и не осуђуј никог... а особито љуби оне који те кушају... Уколико схватимо, видећемо да нас управо они помажу у напретку.

Свети Варсануфије и Јован
 



 

Зашто изнемогаваш у невољама као телесни човек? Зар ниси чуо да ти предстоје невоље?... Зар не знаш да праведници трпе многе невоље
(Пс.33,20),којима се кушају, као злато у огњу? Због тога, ако смо праведни, бићемо испитани невољама, а ако смо,напротив, грешни, онда их претрпимо као достојни, јер трпљење гради искуство (уп. Рим.5,4). Сетимо се свих светих од почетка (света) и опоменимо се како су они трпели, чинећи добро, говорећи добро и пребивајући непоколебиво у истини. Њих су људи мрзели и скорбили све до саме кончине њихове а они се, по речи Спаситеља(Мт.5,44), мољаху за непријатеље и оне који их искушаваху. Зар си ти био продан као целомудрени Јосиф?... Јеси ли слично Мојсију трпео увреде од детињства (Изл.2,3) па до старости (Број.31,14-16)? Шта си ти претрпео, лењивче? Јеси ли био гоњен као Давид,који је трпео гоњење од Саула (1.Цар.18,27) и од сопственог сина (2.Цар.15,17)? Јеси ли и ти плакао због њих по њиховој смрти (2.Цар.1,11-27; 18,33)? И да ли си као Јона био бачен у море (Јон.1,15)? Ти си забораван, љубљени мој! Зашто слаби твоја помисао? Не страши се и не бој се као онај ко је туђ храбрости, да се не би лишио обећања Божијих. Не ужасавај се као неверујући, него ободри своје маловерне помисли. Заволи невољу у свему како би био искусан син светих.

Свети Варсануфије и Јован
 Брате, онај ко хоће да дође до града, не лежи, и ко хоће да заврши (дело), не лењи се кад види (да је изашло) сунце, и ко хоће да обради своју њиву, није немаран. Напротив, онај ко хоће да достигне град жури пре него што се смркне и, видећи да је сунце изашло, са бодрошћу жури на труд бојећи се да нечим не буде задржан. Ко жели да обради своје поље, стара се (да то учини) пре него што га захвати коров. Ко има уши да чује, нека чује (Мт.13,9).

Свети Варсануфије и Јован
 Плачи, ридај, не тражи да те други сматрају нечим, ни у чему се не упоређуј са другима. Остави најзад свет, узиђи на крст, збаци са себе земаљско,отреси прах са ногу својих, не мари за срамоту (уп.Јев.12,2), не распаљуј са Халдејцима пећ да не би заједно са њима био сажежен гневом Божијим. Сваког човека сматрај бољим од себе и плачи због свог мртваца.Извади брвно своје (Мт.7,5). Подигни разрушени дом свој. Узвикуј: Помилуј ме... Сине Давидов... да прогледам (Лк.18,38; 41).

Свети Варсануфије и Јован
 Онај ко је тврд у вери макар разговарао и носио се са јеретицима и невернима, никада се неће смутити због тога што унутар себе носи Исуса, Начелника мира и тишине. Такав, после мирног супротстављања, са љубављу може многе јеретике и неверујуће да привуче у познање Спаситеља нашег Исуса Христа. Пошто, такво расуђивање о тим предметима превазилази твоју меру, ти се држи царског пута, наиме, вере три стотине и осамнаест светих отаца у којој си се крстио: за оне који схватају савршено она у себи све потанко садржи.

Свети Варсануфије и Јован

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου