Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ευλογητός εί, Χριστέ ο Θεός ημών,

              
                    Σας εύχομαι αυτήν την ημέρα να είστε πάντοτε χωρητικοί της χάριτος του Θεού, υπηρέτες και δοχεία του Παναγίου Πνεύματος, ώστε να αλλάξει η ζωή μας και να κατοικήσει μέσα μας η αγάπη καθώς και όλοι οι καρποί του Αγίου Πνεύματος. 
              Ευλογία του Θεού να έχουμε, με προσευχή : Κύριε, καθάρισε την καρδιά μου από κάθε υπόλειμμα εγωισμού, υπερηφάνειας, αλαζονείας και κάνε με άνθρωπο απλό, ταπεινό, που να δίνω προτεραιότητα στους άλλους και να τους θεωρώ όλους υπερέχοντας. 



Απολυτίκιον. Ήχος πλ. δ΄.

           Ευλογητός εί, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον, και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας· φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

Κοντάκιον. Ήχος πλ. δ΄.

            Ότε καταβάς τας γλώσσας συνέχεε, διεμέριζεν έθνη ο Ύψιστος· ότε του πυρός τας γλώσσας διένειμεν, εις ενότητα πάντας εκάλεσε, και συμφώνως δοξάζομεν το πανάγιον Πνεύμα.



             ΟΛΑ ΤΑ ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΚΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΣΤΟΝ ΝΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΟΥΣΙΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΛΟΓΙΣΜΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

   ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΠΡΩΤΥΤΕΡΑ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΡ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΥΤΟ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΤΙ ΕΦΤΑΣΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ. 
                 ΟΣΟ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΟΡΘΙΟ,ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΑΣ ΞΕΓΕΛΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ.ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΩΧ ΝΑ ΚΥΡΗΞΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ.ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΕΥΔΟΧΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΣ.

          
               ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.ΕΠΕΙΤΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΦΕΤΟΣ 15 ΗΜΕΡΕΣ.


            ΠΩΣ ΝΗΣΤΕΥΕΤΑΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.
             ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΗΜΕΡΟ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΥ ΤΙΣ ΤΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΜΠΤΕΣ.ΔΕΥΤΕΡΑ,ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΟΡΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΥ.ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΙΧΘΥΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΕΩΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΙΧΘΥΟΣ.

                    ΟΤΑΝ Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΙΧΘΥΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ. ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ.



ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ
ΒΟΗΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΟΥ
ΓΕΜΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
ΔΙΑΛΥΣΕ ΤΟ ΤΥΧΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΠΑΘΩΝ
ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΟΥ ΜΕΡΙΜΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ
ΘΕΜΕΛΙΟ ΣΟΥ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ
ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΘΕΟ
ΛΑΜΠΡΥΝΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ
ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΗΡΟΚΑΡΔΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΟΥ
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ
ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΚΑΤΑΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΟΥ
ΟΠΛΙΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΘΕΙΑ ΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
ΡΑΝΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ
ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΟΡΜΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΣΤΟΝ ΘΕΟ
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ
ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΘΕΙΟ ΘΕΛΗΜΑ
ΦΟΒΟΥ ΤΟΝ ΘΕΟ
ΧΑΡΙΣΕ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΟΥ
ΨΑΞΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΑΙ ΨΥΧΩΦΕΛΗ
ΩΦΕΛΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ




              Εκείνον που είναι ζηλωτής της θειας διδασκαλίας, δεν τον παρουσιάζουν τέτοιον τα λόγια του, αλλά η έμπρακτη εφαρμογή των λόγων. Γιατί ούτε και ο αρχαίος αντάρτης, επειδή χρησιμοποίησε τα θεία λόγια, όταν πείραζε τον Κύριο, ήταν αξιέπαινος για τον λόγο αυτόν ότι τα γνώριζε, αλλά απορριπτέος και απόβλητος, γιατί, ενώ τα γνωρίζει, δεν τα εφαρμόζει. 

 Άγιος Ισίδωρος ο πηλουσιωτης


             Ο βίος του κάθε χριστιανού είναι μια θάλασσα. Πολλές φορές αυτή η θάλασσα τρικυμιά, γίνεται φουρτούνα, σηκώνονται απειλητικά τα κύματα και απειλούν την ζωή. Όπως απειλεί μια θάλασσα φουρτουνιασμένη το καράβι και οι άνθρωποι υψώνουν χείρας και δέονται του Θεού να τύχουν σωτηρίας, έτσι συμβαίνει κι όταν σηκώνωνται τόσοι και τόσοι πειρασμοί εναντίον μας, που μας απειλούν και μας τρομάζουν. 
               Πολλές τρικυμίες, πολλά προβλήματα δύσκολα, πολλές φορές άλυτα, στριμώγματα άσχημα, παντού μαύρα και σκοτεινά, χωρίς να φαίνεται πουθενά αχτίδα φωτός κι ελπίδος. Κι έρχεται κι ο δαίμονας, η άλλη φουρτούνα, η απαίσια και σκοτεινή, να μας συμβουλέψη ότι δεν πρόκειται να γλυτώσουμε. 
                Μας λέγει¨ «ο πειρασμός αυτός είναι τόσο μεγάλος, που θα χαθής!» Κι αν ο άνθρωπος δεν είναι έμπειρος επάνω στους πειρασμούς, πιστεύει στο ψέμμμα και στην απάτη του και απελπίζεται. Κι όταν χάση τον προσανατολισμό του είναι πολύ φυσικό να πεταχτή επάνω στα βράχια και να γίνει συντρίμμια. Τι πρέπει λοιπόν να κάνη κανείς, όταν όλα είναι αρνητικά στην ζωή του? 
                  Αυτό που χρειάζεται εκείνες τις ώρες, είναι να καταφύγη στον Μόνο Λυτρωτή και Σωτήρα, να γονατίση, να υψώση χείρας ικέτιδας, προς τον Πανάγαθο Θεό, στον Μόνο, ο Οποίος κυβερνά το σύμπαν και με ένα νεύμα Του τα πάντα μπορεί να διαλύση. 

 Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης


1 σχόλιο:

  1. ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΘΕΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΜΑΣ.ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΗ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή