Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΙΡΕΣΗ

...Από αυτό θα εξαπλωθούν παντού αιρέσεις και θα πλανήσουν πολλούς ανθρώπους.

Ο εχθρός του ανθρώπινου γένους θα ενεργεί με πονηρία με σκοπό να ελκύσει εντός της αιρέσεως εάν ήτο δυνατόν ακόμη και τους εκλεκτούς. Δεν θα αρχίσει κατ ευθείαν όμως να απορρίπτει τα δόγματα της Αγίας τριάδος, την Θεότητα του Ιησού Χριστού και την αρετή της Θεοτόκου, άλλα θα αρχίσει ανεπαισθήτως να διαστρέφει τις διδασκαλίες και τους θεσμούς της εκκλησίας και το πραγματικό νόημα τους, όπως μας παρεδόθησαν από τους Αγίους Πατέρες εν Πνεύματι.



Ολίγοι θα αντιληφθούν αυτές τις πανουργίες του εχθρού, εκείνοι μόνον οι πλέον πεπειραμένοι εις την πμευματικήν ζωήν.

  Οι αιρετικοί θα πάρουν την εξουσίαν επί της εκκλησίας και θα τοποθετήσουν ιδικούς των υπηρέτας παντού, οι δε πιστοί θα καταφρονώνται.

Ο Κύριος είπεν «από των καρπών αυτών επιγνώσεσθε αυτούς», και έτσι από τους καρπούς των όπως επίσης και από τις ενέργειές των αιρετικών αγωνίσου να διακρίνεις αυτούς από τους αληθινούς ποιμένας. Αυτοί είναι πνευματικοί ληστές λεηλατούντες το πνευματικόν ποίμνιον και θα εισχωρούν εις την αυλήν των προβάτων (και όχι από την πύλην), όπως ακριβώς προείπεν ο Κύριος. Θα εισχωρούν παρανόμως, μεταχειριζόμενοι βίαν και καταπατούντες τους θείους θεσμούς. Ο Κύριος τους αποκαλεί κλέπτας ( Ιων. Ξ'.1). Πράγματι, το πρώτον έργον που θα κάνουν θα είναι ο διωγμός των αληθινών ποιμένων, η φυλάκισης και η εξορία τους, διότι χωρίς αυτό θα είναι αδύνατον σ' αυτούς να λεηλατήσουν τα πρόβαταΓι αυτό παιδί μου όταν δείς την παραβίασιν της πατερικής παραδόσεως και της Θείας τάξεως εις την εκκλησίαν, της τάξεως που εγκαθιδρύθη από τον ίδιο τον Θεό, γνώριζε ότι οι αιρετικοί έχουν ήδη εμβαθύνει, αν και προς το παρόν μπορεί να αποκρύπτουν την ασέβειά τους. Ακόμη θα διαστρέφουν την Αγίαν Πίστιν (Ορθοδοξίαν) ανεπαισθήτως με σκοπό να επιτύχουν καλλίτερα να παραπλανήσουν και δελεάσουν τους απείρους στα δίκτυά τους.
Ο διωγμός δεν θα στρέφεται μόνον εναντίον των ποιμένων, άλλα εναντίον όλων των υπηρετών του Θεού, διότι όλοι εκείνοι που θα κυβερνώνται από την αίρεσιν δεν θα ανέχονται την ευσέβειαν. 
Να αναγνωρίζεις αυτούς τους λύκους με ένδυμα προβάτων από τις υπερήφανες διαθέσεις τους και την αγάπη τους για την εξουσία.
Θα είναι....
συκοφάντες, προδότες, ενσπείροντας πανταχού έχθραν και κακίαν. Γι' αυτό ο Κύριος είπεν ότι από τους καρπούς αυτών θα τους αναγνωρίζετε. Οι αληθινοί υπηρέται του θεού είναι ταπεινοί, αγαπούν τον πλησίον και είναι υπήκοοι εις την εκκλησίαν.
          Οι Μονάζοντες θα καταπιέζονται μεγάλως από τους αιρετικούς και ο μοναχικός βίος θα περιφρονείται. Τα Μοναστήρια θα λιγοστεύουν, ο αριθμός των μοναχών θα μειωθεί και αυτοί που θα μένουν θα υποφέρουν ποικίλους εκβιασμούς. Αυτοί οι εχθροί του μοναχικού βίου τέλος πάντων έχοντες εμφάνιση μόνο ευσεβείας θα προσπαθούν να ελκύουν τους μοναχούς με το μέρος των, υποσχόμενοι σ αυτούς προστασία και γήινα αγαθά, κακοποιούντες τους αντιτιθέμενους σ αυτούς με διώξεις.
Αυτές οι κακοποιήσεις θα προξενούν μεγάλη απόγνωση στους ολιγοψύχους, άλλ ΄εσύ παιδί μου να χαίρεσαι διότι έχεις ζήσει μέχρι τούτον τον καιρό, διότι σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου (Ματθ. Ι' 32), οι πιστοί τότε που δεν έχουν δείξει τίποτα άλλες αρετές θα λάβουν στεφάνους μόνο και μόνο επειδή εστάθησαν στέρεοι εις την Πίστην.
Να φοβήσαι τον Κύριο παιδί μου. 
Να φοβήσαι μήπως απωλέσεις τον στέφανον που ετοιμάσθηκε για σένα.
Να φοβήσαι μην αποβληθείς παρά του Κυρίου εις το σκότος το εξώτερον και την αιώνιον κόλασιν.

Στέκε ανδρείως εις την Πίστην και εάν είναι αναγκαίον υπόμενε διωγμούς   και άλλες θλίψεις διότι ο Κύριος θα είναι μαζί σου, και οι Άγιοι Μάρτυρες και Ομολογηταί θα βλέπουν με χαρά τους αγώνες σου.
Όμως αλίμονο στους μοναχούς   σ' αυτές τις μέρες που θα είναι δεμένοι με υπάρχοντα και πλούτη, οι οποίοι ένεκα της αγάπης της «ειρήνης» θα είναι έτοιμοι να υποταχθούν εις τους αιρετικούς. Αυτοί θα υποταχθούν εις τους αιρετικούς. Αυτοί θα αποκοιμίζουν την συνείδηση τους με το να λένε «εμείς συντηρούμε και σώζουμε το μοναστήρι, και ο Κύριος θα μας συγχωρήσει». Οι ταλαίπωροι και τυφλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι δια μέσου της αιρέσεως οι δαίμονες θα εισέρχονται στο μοναστήρι, το οποίο δε θα είναι πλέον τότε ένα άγιο μοναστήρι, άλλα γυμνοί τοίχοι απ' όπου η Χάρις θα αποχωρεί.
         
 Ο Θεός οπωσδήποτε είναι ισχυρότερος από τους εχθρούς και ποτέ δε θα εγκαταλείψει τους υπηρέτας του. Αληθινοί Χριστιανοί θα ευρίσκονται εως τέλους του αιώνος τούτου, μόνον που θα προτιμούν να ζούν σε απομακρυσμένους και ερημικούς τόπους.


Να μη φοβήσαι τις θλίψεις άλλα μάλλον να φοβάσαι την ολέθριον αίρεσιν, διότι αυτό είναι που μας γυμνώνει από την Θεία Χάρη και μας χωρίζει από τον Χριστόν.
Αυτός είναι και ο λόγος δια τον οποίον ο Κύριος μας έδωσε την εντολήν να θεωρούμε τους αιρετικούς σαν Χριστοκάπηλους και ειδωλολάτρας.

Και έτσι παιδί μου ενδυναμού με την χάριν του Ιησού Χριστού. 
Βιάσου να ομολογήσεις υπέρ της πίστεως και να υπομένεις θλίψεις σαν καλός στρατιώτης του Κυρίου Ιησού Χριστού (Τιμ. Β',1-3), ο οποίος είπε «γίνου πιστός άχρι θανάτου, και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής» ( Απκ. Β' 10). Εις Αυτόν συν τω Πατρί και τω Αγίο Πνεύματι ας είναι η δόξα, τιμή και κράτος εις αιώνας αιώνων. Αμήν. 
  
 
Αγιος Ανατόλιος της Όπτινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου